Czarny Staw Gąsienicowy

maj 17, 2015 by

Czarny Staw Gąsienicowy

Czarny Staw Gąsienicowy znajduje się na wysokości 1624m n.p.m. Jest to jezioro pochodzenia lodowcowego z grupy Gąsienicowych Stawów w Tatrach Wysokich. Jest on czwartym pod względem głębokości jeziorem tatrzańskim (ma 51 metrów głębokości), a jego powierzchnia wynosi 18ha. Jezioro ma owalny kształt. Nad jego zachodnim brzegiem wznoszą się ściany Kościelca. Woda jeziora jest przezroczysta, o zabarwieniu szafirowym.

Jezioro posiada także niewielką wysepkę (powierzchnia 310m2) porośniętą kosodrzewiną. Pod koniec XIX wieku zbiornik został sztucznie zarybiony. Ze stawu wypływa Czarny Potok.

Nazwa stawu wywodzi się koloru powierzchni wody – ciemnograntowej i czarnej, która jest efektem zacienienia stawu oraz występowania w wodzie sinic. Przezroczystość wody wynosi 12m. Staw pokrywa się lodem przeważnie w październiku–listopadzie, topnieje zaś w miesiącach maj–lipiec.

—–

Dobry system biletowy stanowi ogromne ułatwienie i pomoc zarówno dla dużych instytucji, jak i mniejszych organizacji zajmujących się dystrybucją biletów.

Rzetelny i uczciwy deweloper Wrocław to gwarancja zakupu wspaniałego mieszkania w stolicy Dolnego Śląska!

—–

Jezioro przyciągało zarówno turystów, jak i artystów. Stanowiło temat obrazów takich malarzy jak Wojciech Gerson czy Leon Wyczółkowski.

Do jeziora i wokół niego poprowadzonych zostało kilka szlaków:

– szlak niebieski przechodzi wschodnim brzegiem z Hali Gąsienicowej na Zawrat. Przejście z „Murowańca” nad Czarny Staw zajmuje około 30 minut, a znad Czarnego Stawu na Zawrat 1 godzinę i 50 minut.

– szlak żółty odchodzi od niebieskiego przy wschodnim brzegu jeziora. Prowadzi na Skrajny Granat. Czas przejścia – około 1 godziny i 45 minut.

– szlak czarny – odchodzi przy północnym brzegu jeziora i prowadzi na Mały Kościelec, a dalej na przełęcz Karb oraz Kościelec. Czas przejścia na Karb wynosi około 40 minut. Stąd można zobaczyć cały staw i jego wyspę. Wejście na Karb jest łatwe od strony technicznej, ale wymaga dobrej kondycji.

Related Posts

Tags

Share This